

Του Ονασαγόρα
Για "μικρή εμπλοκή" στη διαδικασία για τους όρους αναφοράς μιλούσαν όλοι χθες. Μια διαδικασία "με την οποία η Λουτ θα χάσει δέκα κιλά" όπως τη χαρακτήρισε πολύ γνωστός πολιτικός. Οι δικές μου πληροφορίες όμως, από έμπιστο του Healthy, λένε πως η εμπλοκή δεν ήταν μικρή, αντιθέτως είναι μεγάλη και αγγίζει τις απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων αλλά και τη στάση της Άγκυρας.Σε αυτή μάλιστα αποδίδεται και η εμπλοκή της τελευταίας στιγμής που έβγαλε και την Λουτ εκτός προγράμματος και καθυστέρησε για μέρες την παραμονή της στο νησί.
Σύμφωνα με την πληροφόρησή μου, ο Μουσταφά έκανε ξαφνικά πίσω από όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου. Οι αιτιάσεις του αυτή τη φορά έχουν να κάνουν με τα θέματα της διακυβέρνησης. Είναι ωστόσο σίγουρο προς πρόκειται για αποφάσεις της Άγκυρας και ίσως απ' ευθείας του Ερντογάν και όχι του ίδιου το Ακιντζί, ο οποίος αναγκάζεται να αναθεωρήσει. Σύμφωνα με την πηγή μου, η Άγκυρα έστειλε ένα μεγαλοπρεπές όχι στον Ακιντζί για θέματα που διαμείφθηκαν και συμφωνήθηκαν στις 9 Αυγούστου με τον Αναστασιάδη. "Ακόμα και στα προκαταρκτικά η Άγκυρα παρεμβαίνει δυναμικά και διαλυτικά. Μπορούμε να φανταστούμε τι έχουμε να περάσουμε στη συνέχεια" ήταν η δήλωση της πηγής μου.
Πάντως το αγέλαστο Γκουτέρες Girl, Τζέιν Χολ Λουτ, φαίνεται να βρίσκεται στα όριά της με το πηγαινέλα μεταξύ κατεχόμενων και ελευθέρων περιοχών. Παίζει να πρόκειται για την πιο δύσκολη και ριψοκίνδυνη αποστολή που έχει αναλάβει ποτέ της. Ακούστηκε πως όταν γυρίσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θέλει να μιλήσει επ' αυτού με τον Γενικό Γραμματέα και να του θέσει ένα πολύ συγκεκριμένο αίτημα σε σχέση με την αποστολή της.
Mε ενδιαφέρον είδαν κάποιοι την πρώτη επίσημη παρουσίαση της Πρωτοβουλίας "Απόφαση Ειρήνης" και κάποιοι με καχυποψία. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν, όπως σας είχα γράψει πολιτικοί και άλλοι από διάφορους πολιτικούς χώρους, κυρίως από το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να άσκηση πίεσης για υιοθέτηση λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.Όπως πληροφορούμαι καχυποψία εκφράστηκε κυρίως από κάποια κόμματα. Κάποια στελέχη του ΑΚΕΛ διερωτήθηκαν, εσωκομματικά πάντα, μήπως η πρωτοβουλία το γυρίσει σε πολιτική οργάνωση και αργότερα κόμμα, "κάτι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας"...Ωστόσο, όπως με πληροφορεί η κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, η επίσημη θέση του κόμματος είναι προς το παρόν "στάση ανοχής και παρατήρησης". Ένας άλλος φόβος που εκφράστηκε σε ΑΚΕΛικό γραφείο, σύμφωνα πάντα με την κυρία Γιαννούλλα, είναι ποια στάση θα κρατήσει η Πρωτοβουλία σε περίπτωση που προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και κατά πόσον θα ταχθεί υπέρ θέσεων που θα στηρίζει ο Αναστασιάδης και με τις οποίες πιθανόν να διαφωνεί το ΑΚΕΛ. "Πώς θα αντιδράσουμε και πώς θα ελέγξουμε τότε την κατάσταση;" ήταν η ερώτηση που τέθηκε. Σημειώνεται πως μεταξύ των μελών της Πρωτοβουλίας είναι και τα στελέχη του ΑΚΕΛ Κίκης Καζαμίας και Ανδρέας Χρίστου.
Από την πλευρά του ΔΗΣΥ πάντως δεν υπάρχει ούτε σχόλιο, ούτε ενόχληση για την Πρωτοβουλία. Η Μάνταμ του Φούλη με ενημέρωσε πως "ο μεγάλος αρχηγός βλέπει θετικά κάθε ενέργεια που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση και αποδοχή μιας λύσης". Σημειώνεται πως στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και ο τέως ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο Αλέκος Μαρκίδης και η Ξένια Κωνσταντίνου. Όπως πάντως έγινε γνωστό από τις πρώτες δηλώσεις των εμπλεκομένων στην Πρωτοβουλία, αυτή έρχεται με στόχο να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το ορθό περιεχόμενο που πρέπει να προσδίδεται σε λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Μια ερώτηση που τέθηκε επανειλημμένα και πρίν και μετά την επίσημη παρουσίαση της Πρωτοβουλίας είναι γιατί σε αυτήν δεν υπάρχουν Τουρκοκύπριοι. Η απάντηση που δόθηκε είναι πως θα επιδιωχθεί και η δική τους συμμετοχή καθώς και προσωπικοτήτων και από τις δύο κοινότητες και πως η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους.
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.